Skriven: 2007-03-18 Byggd: Juli 2004 |
||
Motiv
Jag har alltid varit fascinerad av laserpekare, första gången jag såg en laserpekare var i skolan när jag gick i mellanstadiet. Där var en kille från högstadiet som sprang runt och lekte med en röd pekare i korridoren. Jag såg först själva pricken och fattade ingenting, han gjorde en massa streck med pekaren och jag förstod snart var den röda pricken kom ifrån. Jag gick fram till honom och fick titta på den och jag blev fäst vid den direkt.
Jag har haft ett antal pekare sedan dess och alla dessa har efter ett tag börjat få glappkontakt i strömbrytaren. Alla pekarna hade tryckströmbrytare som man måste hålla in hela den tiden man vill att pekaren skall lysa.
Detta gjorde mig enormt frustrerad, jag hade aldrig sett en laserpekare som hade en skjutströmbrytare eller liknande, alltså en strömbrytare som tillåter dig att tända pekaren med en tryckning/skjutning och den fortsätter vara tänd tills du trycker/skjuter på strömbrytaren igen.
På grund av det så kände jag att det ännu en gång var dags att ta saker i mina egna händer och bygga en egen. Jag letade först upp ett rör på skroten som jag fixade till i en svarv (slipade ner och polerade):
Sedan köpte jag en lasermodul på Elfa på 5 mW. Normalt brukar vanliga laserpekare endast ha en 3 mW modul, så den här skall vara lite starkare :devil:
Här använde jag lite folietejp för att få upp modulen i rätt tocklek till röret, detta är det enda som håller modulen på plats i röret, men det räcker.
Sedan fräste jag upp ett hål för strömbrytaren, jag valde att använda en skjutströmbrytare.
Strömbrytaren skruvade jag fast med två vanliga m3 spårskruvar, sedan slipade jag ner hattarna i efterhand.
Här har jag svarvat ut locket som ska sitta på andra änden av laserpekaren.
Locket säkras med 2st M3 insex stoppskruvar i dessa hålen.
Locket på plats.
Nu behövde jag göra någon slags batterihållare, jag behövde 3 volt till lasermodulen, alltså 2st 1,5 voltsbatterier. Jag hade kunnat använda knappcellsbatterier, men de har så låg kapacitet, de tar alltså slut väldigt snabbt. Så jag ville ha något mer rejält men som också passade till storleken. AA batterier hade fått plats, men då hade pekaren blivit väldigt lång. Jag kom fram till att batterierna som oftast används till blixten i vanliga kameror skulle vara lagom, ganska hög kapacitet och lagom till storleken, de heter ”LR1”.
Själva batterihållaren behövde då bli väldigt tunn, så tunn så att jag fick göra den i papper!
Metallplattan i botten är pluspolen, den röda kabeln är lödad i den
plattan och går direkt till lasermodulen.
Batterierna på plats!
Batterihållaren på plats inuti pekaren.
Det fungerar så att lasermodulen alltid får plus (+) från batterierna, strömbrytaren bryter då alltså minus (-). Minus (-) förs från batterierna, genom fjädern (som tidigare syntes på bilderna tillsammans med locket), upp i locket, ut i höljet och sedan in i strömbrytaren. När man sedan sätter strömbrytaren i läget ”On”, så skickar den minus (-) vidare till lasermodulen och lasern tänds.
Här följer det slutliga reslutatet:
Ett tag efter jag hade byggt laserpekaren blev det mer och mer vanligt med grön laser, jag var tvungen att köpa en! Speciellt med den gröna är att man ser sjävla strålen mycket lättare också, inte bara pricken som med den röda. Vill men se strålen med den röda så måste man tillföra rök, eller använda den i dimma.
Den här lådan följde med den gröna pekaren, där var plats för min hemmabyggda också, så jag karvade ut lite ur foamet för att få till det!
När jag hade lekt loss med laserpekarna ett tag, så kom jag på en kul idé; om man ändrar slutartiden på sin digitalkamera till flera sekunder och riktar den mot en vägg, sedan lyser med pekaren på väggen, så snappar kameran upp allt man gör med pekaren under den tiden. Här är resultaten:
Lite rök inblandat :yes:
Genom shotglas ;)